Archive for mars, 2009

Ekonomisk kris

måndag, mars 16th, 2009

Ekonomisk-kris'09_03_08

Ekonomisk kris i världsmåttstock bekymrar politiker jorden runt. Det finns forskare som förutspått denna kris och kopplat den till miljökrisen. Hur då?

1)      Olja, gas, uran och metaller, ja, det som finns det finns. Sen tar det slut. När till exempel oljan hotar med att bli dyrare, eller tillgången minskar, då knakar det i ekonomin.

2)      Vi bränner fossila ämnen som olja och gas. Då bildas koldioxid som är en växthusgas. Denna lägger sig som ett duntäcke runt jorden och värmen stängs inne nära vår planet. Den globala uppvärmningen sätter fart. När människor väljer att leva i balans med miljön och inte vill köra törstiga bilar som spyr ut växthusgaser, föredrar tåget framför flyget eller vägrar vara en lurad superkonsument, då knakar det i ekonomin.

3)      Vårt ekonomiska system bygger på tillväxt: producera mer, konsumera mer och skapa allt mer profit. Hela denna process baseras på ohämmad förbrukning av olja som billig och oändlig (fast ändå inte, men det låtsas man sig inte om) energi.

Ändliga resurser, miljöförstörning och ekonomisk kris hör ihop. 

I detta läge är det planetens miljö som är viktigast. Utan en miljö där människor kan överleva, så spelar banker, bonusar och pengar ingen som helst roll. Ett nytt ekonomiskt system är nödvändigt, ett system inte baserat på något som kommer att ta slut och förpestar jord, luft och vatten. Marknaden, som ju bara vill växa och finner att det finns en gräns, kommer inte att fixa miljökrisen.

Produktion efter behov, inte begär, är kanske en start på något nytt och hållbart.