Archive for december, 2008

Jul- och Nyårssafari

onsdag, december 31st, 2008

Jul--och-nyårssafari

”Men, huvvaligen!”, skulle min mamma ha sagt om hon sett denna bild. Finanskrisen drabbar världen. Men många i den rika världen har ändå råd att flyga till fjärran länder, nu då man inte borde flyga alls, med tanke på klimatförändringarna. De som drabbas hårdast är de redan utsatta, den fattiga världen, av både finans- och klimatkris.

Med förhoppning om kraftigare insatser för vår globala miljö under 2009 önskar jag och de rytande mössen Ett Gott Nytt År!

 

Vad världen behöver nu är intelligenta ledare

onsdag, december 17th, 2008

”Vad världen behöver nu är intelligenta ledare”. Det menade den nigerianske författaren Chinua Achebe för många år sedan. Med intelligenta menade Achebe realistiska och modiga ledare med sinne för adekvata åtgärder för att lösa problem samt, det absolut viktigaste, utan egenintresse.

Världen är översållad av allehanda ledare som hela tiden har i åtanke vad de bäst kan göra för att inte förlora väljare…

Hela artikel kan du läsa om du trycker på filen här nedan:

Vad världen behöver nu är intelligenta ledare

Friidrott

lördag, december 13th, 2008

Friidrott

Peak Oil, eller ”oljetoppen” på svenska, är ett känt uttryck inom forskarvärlden. Denna topp tros redan ha inträffat, det vill säga då världen inte kan öka sin oljeutvinning, utan det blir mindre olja för varje år. Detsamma gäller för gas. Kanske lika bra det, då det ju är förbränningen av dessa ändliga resurser som skapar växthusgaser, vilka i sin tur skapar en allt varmare jord. Men vi kan inte vänta tills det finns så lite olja kvar att den blivit så dyr att vi inte har råd att köpa den. Då är det alldeles för sent. Omedelbart, måste vi i stället sänka våra utsläpp. På NASA håller man nu, med spänning och oro, på med att försöka beräkna när all is på Grönland är borta. Och när det inträffar, har vi en havsnivå som är bortåt sju meter högre än idag. I Poznan, Polen, har världens ledare samlats för att ta tuffa beslut för världens öde. Men man kan inte förhandla med klimatet. Det är nu eller aldrig som gäller. Även den enskilda människans utsläppsminskningar är av stor betydelse.

Så än en gång: vi måste ändra livsstil! Men vi kan ha hur kul som helst ändå!

Friidrott är kul. I min ungdom var jag höjdhoppare. Först lärde jag mig saxstilen, sedan dykstilen. Sedan lade jag av. Fossbury Flop var inte uppfunnet då, den som är så framgångsrik idag. Men vem har sagt att det inte finns nya stilar att uppfinna i alla grenar inom friidrotten? Så sätt igång, alla ungdomar! Det är några år kvar till OS i London 2012… om det nu går att åka tåg dit? Tja, i alla kristider har människorna haft behov av bröd och skådespel.