Archive for november, 2007

Den rika världens sug efter biobränsle

onsdag, november 28th, 2007

 

Hur världens barn...

George Monbiot, professor i miljövetenskap och filosofi samt författare till “Heat – how to stop the globe from burning”, skriver i the Guardian (6/11 2007) en upprörd och bitter artikel. Så här börjar han den (min översättning):

”Det kan inte bli galnare än så här. Swaziland är i hungerns grepp och mottar nödhjälp av livsmedel. 40% av landets befolkning står inför akut matbrist. Så vad har regeringen bestämt sig för att exportera? Biobränsle gjord på en av landets stapelgrödor, kassava. Regeringen har avsatt flera tusen hektar jordbruksmark till etanolproduktion i distriktet Lavumisa, vilket råkar vara det område som är värst drabbat av torkan. Det skulle säkerligen vara snabbare och mer humant att raffinera Swazi-folket och stoppa dem i våra tankar. Tveklöst sitter redan ett team av utvecklingskonsulter och räknar på detta.”

Etanol – för att vi ska få fortsätta att köra bil! Då har George Monbiot inte nämnt flyget i sin artikel! C:a 2,2 miljarder människor flyger varje år och inom 15 år kommer denna siffra att ha fördubblats enligt Friends of the Earth. Därför börjar även flyget att laborera med lösningen på sina enorma utsläpp av växthusgaser: biobränsle!

Karin Solum

Jumbojettar

onsdag, november 14th, 2007

25 jumbo jettar