Friidrott

Friidrott

Peak Oil, eller ”oljetoppen” på svenska, är ett känt uttryck inom forskarvärlden. Denna topp tros redan ha inträffat, det vill säga då världen inte kan öka sin oljeutvinning, utan det blir mindre olja för varje år. Detsamma gäller för gas. Kanske lika bra det, då det ju är förbränningen av dessa ändliga resurser som skapar växthusgaser, vilka i sin tur skapar en allt varmare jord. Men vi kan inte vänta tills det finns så lite olja kvar att den blivit så dyr att vi inte har råd att köpa den. Då är det alldeles för sent. Omedelbart, måste vi i stället sänka våra utsläpp. På NASA håller man nu, med spänning och oro, på med att försöka beräkna när all is på Grönland är borta. Och när det inträffar, har vi en havsnivå som är bortåt sju meter högre än idag. I Poznan, Polen, har världens ledare samlats för att ta tuffa beslut för världens öde. Men man kan inte förhandla med klimatet. Det är nu eller aldrig som gäller. Även den enskilda människans utsläppsminskningar är av stor betydelse.

Så än en gång: vi måste ändra livsstil! Men vi kan ha hur kul som helst ändå!

Friidrott är kul. I min ungdom var jag höjdhoppare. Först lärde jag mig saxstilen, sedan dykstilen. Sedan lade jag av. Fossbury Flop var inte uppfunnet då, den som är så framgångsrik idag. Men vem har sagt att det inte finns nya stilar att uppfinna i alla grenar inom friidrotten? Så sätt igång, alla ungdomar! Det är några år kvar till OS i London 2012… om det nu går att åka tåg dit? Tja, i alla kristider har människorna haft behov av bröd och skådespel. 

 

Comments are closed.