Elegant elefant

Elegant Elefant

”Hej, det är Bettan! Jag sitter vid en stor mossig sten, mitt i skogen och det ligger en död man här!” Göran Granrud hajade till. Var hade han hört just de orden förut? Han höll inne med kommentaren. Här fanns varken tid eller plats att skämta. ”Vilken skog, Bettan?”


Elegant elefant är den tredje romanen om kommunalpolitikerna Bettan Karlsson, Knut Björk och Joachim Tomte. Efter tidigare besök på den afrikanska kontinenten kommer i denna roman de så kallade kusinerna, dvs. M’Fumo och Bob Marley från Angola, på besök i den lilla norrländska kommunen. De finner att människor är sig lika, vit eller svart, trots att allting i levnadsförhållandena är annorlunda och ibland exotiskt.

”En sån fin skola!!” suckade Bob Marley och steg in i skolbiblioteket. ”Och vilka väggar! Har du sett, M’Fumo? Av sten och jättetjocka!” ”Väggarna!” fnissade faktiskt Rita. Hon mådde bättre nu efter att ha fått tillfälle att lätta på trycket lite. ”Ja du, Bob, du skulle bara veta! För en tid sen var det någon av våra politiker, som fått för sig att det satt gamla andar i väggarna. Dom störde eleverna så dom inte kunde inhämta den kunskap dom behövde. Denne politiker föreslog att man skulle riva skolan och bygga en ny!”
”Gamla andar!! Riva skolan??” De bägge svarta männen tappade helt ansiktena och ögonen stirrade som om de just fått höra talas om ättestupan. ”Men gamla andar! Det är ju extra fint det!” fick Bob Marley till slut ur sig. ”Dom ska man vara rädd om!” ”Och stolt!” fyllde M’Fumo i.

3:e romanen i Knut Björk-serien

Köp boken på Books On Demand

Comments are closed.