Archive for oktober, 2003

Om man bara kan knyta en näve så finns det hopp om liv

torsdag, oktober 2nd, 2003

Om man bara kan knyta en näve så finns det hopp om liv

Om man bara kan knyta en näve så finns det hopp om liv ” ’Landslaget bestod ju av vita spelare, självklart! Men rektorn insisterade. Han hade sett att jag var lika bra på höger fot som vänster och till slut blev jag antagen! Den först svarte i det rhodesiska fotbollslandslaget! Året var 1960. Och vet du var den första matchen gick?!’ skrattar Cristoffa. ’Nää…’ ’I Sydafrika!! Och jag som svart i det rasistiska Sydafrika fick en body guard, som ständigt höll mig i handen, när vi vistades utanför själva fotbollsplanen. En vit body guard!’ tjuter Cristofa. ’Jag gjorde tre mål och vi vann! Det var helt oförglömligt!’ Cristofa letar fram lite tidningsurklipp för att bevisa att det var så.”

”Nu är det bara sju månader till jag upplever mitt livs chock.”

I denna bok berättar jag om egna upplevelser av möten med människor i tre världsdelar. Ofta skapas en känsla av livskraft och glädje, när människor möts. Trots alla skillnader i hudfärg, religion, traditioner, utbildning och position i samhället kan man erfara att man i grunden har samma behov, förhoppningar och människovärde. Det är en stor stund! Tyvärr ställs man ibland ansikte mot ansikte med en person, där mörka krafter helt har fått herravälde, i dennes strävande efter mer pengar och makt. Det är en otroligt ruggig upplevelse!

För dig som tänker resa omkring i världen, arbeta utomlands eller önskar förstå människor med en annan bakgrund än din egen, kan detta vara en mycket tänkvärd och lärorik bok – spännande, rolig och otäck.

(Boken innehåller dessutom 14 akvareller som författaren målat)