Archive for the ‘Mina artiklar – insändare – My articles’ Category

Rapport från planeten – ekonomi

onsdag, maj 13th, 2015

Rapport från planeten – ekonomi

Rapport från planeten – ändliga resurser

onsdag, maj 13th, 2015

Rapport från planeten – ändliga resurser

Rapport från planeten – vatten

onsdag, maj 13th, 2015

Rapport från planeten – vatten

Sluta släpp ut koldioxid

torsdag, mars 27th, 2014

Kommentar till

Den globala trippelkrisen

fredag, maj 22nd, 2009

trippelkris-ny-omgjord

Resan från låg standard till hög standard, från kort livslängd till lång livslängd, från mycket manuellt arbete till höga teknologiska lösningar har haft ett pris. Vi i den rika världen är de största bovarna. Men priset får nu hela världen betala.

Vi har förbrukat mängder av olja, gas och kol för att få energi, vilket förorsakat klimatförändringar och global uppvärmning. Fossila bränslen har tagits upp ur jorden, förbränts och koldioxid skickats ut i atmosfären. Dessa naturresurser hotar ta slut och planeten blir allt varmare. Dessutom har vi förbrukat mängder av andra ändliga resurser som metaller. Med minskad tillgång på naturresurser, stiger priserna, fluktuerar priserna och det spekuleras. Det slår mot ekonomin. Energikrävande sektorer krisar och folk blir av med jobben. Köpkraften minskar, produktion av varor minskar och folk blir arbetslösa.

Ekonomisk kris, miljökris och naturresursernas kris är sammankopplade. Nu ska världsekonomin räddas med alla medel. Men lappar man i en av dessa tre sektorer utan hänsyn till de andra två, sabbar man i dessa och alla tre slår snart tillbaka med fasansfull kraft. Miljökrisen måste tas på fullaste allvar, ja, om man anser att barn och barnbarn ska ha en värld att leva i. Och det är bråttom. Världens politiker måste våga ta riktigt långsiktiga beslut, inte tänka i fyraårsperioder.

Nya jobb måste skapas, där man varken tär på de ändliga resurserna eller använder fossila bränslen och försämrar miljön. Ekonomin måste få en annan drivkraft än ständig tillväxt och maximerad vinst.

Att arbeta mindre, tjäna mindre, konsumera mindre, producera mindre, förstöra miljön mindre kan öka livskvalitén, då vi får mer tid för varandra.

Att ”konsumera sig ur den ekonomiska krisen”, som en del förespråkar, skapar inte ett hållbart samhälle, utan är lika med globalt självmord.  

 

 

Ekonomisk kris

måndag, mars 16th, 2009

Ekonomisk-kris'09_03_08

Ekonomisk kris i världsmåttstock bekymrar politiker jorden runt. Det finns forskare som förutspått denna kris och kopplat den till miljökrisen. Hur då?

1)      Olja, gas, uran och metaller, ja, det som finns det finns. Sen tar det slut. När till exempel oljan hotar med att bli dyrare, eller tillgången minskar, då knakar det i ekonomin.

2)      Vi bränner fossila ämnen som olja och gas. Då bildas koldioxid som är en växthusgas. Denna lägger sig som ett duntäcke runt jorden och värmen stängs inne nära vår planet. Den globala uppvärmningen sätter fart. När människor väljer att leva i balans med miljön och inte vill köra törstiga bilar som spyr ut växthusgaser, föredrar tåget framför flyget eller vägrar vara en lurad superkonsument, då knakar det i ekonomin.

3)      Vårt ekonomiska system bygger på tillväxt: producera mer, konsumera mer och skapa allt mer profit. Hela denna process baseras på ohämmad förbrukning av olja som billig och oändlig (fast ändå inte, men det låtsas man sig inte om) energi.

Ändliga resurser, miljöförstörning och ekonomisk kris hör ihop. 

I detta läge är det planetens miljö som är viktigast. Utan en miljö där människor kan överleva, så spelar banker, bonusar och pengar ingen som helst roll. Ett nytt ekonomiskt system är nödvändigt, ett system inte baserat på något som kommer att ta slut och förpestar jord, luft och vatten. Marknaden, som ju bara vill växa och finner att det finns en gräns, kommer inte att fixa miljökrisen.

Produktion efter behov, inte begär, är kanske en start på något nytt och hållbart.

   

Vad världen behöver nu är intelligenta ledare

onsdag, december 17th, 2008

”Vad världen behöver nu är intelligenta ledare”. Det menade den nigerianske författaren Chinua Achebe för många år sedan. Med intelligenta menade Achebe realistiska och modiga ledare med sinne för adekvata åtgärder för att lösa problem samt, det absolut viktigaste, utan egenintresse.

Världen är översållad av allehanda ledare som hela tiden har i åtanke vad de bäst kan göra för att inte förlora väljare…

Hela artikel kan du läsa om du trycker på filen här nedan:

Vad världen behöver nu är intelligenta ledare

Vad har vi råd med, egentligen?

måndag, juni 2nd, 2008

Har vi råd att odla ekologiskt, när matpriserna stiger och allt fler går hungriga i utvecklingsländerna, undrar man i radions P1 den 21 maj?

Hela artikeln finns här:

Vad har vi råd med

Visst går världen att rädda

lördag, december 8th, 2007

FN’s klimatpanel med cirka 2.500 forksare från jordens alla hörn tar klimathotet på allvar. Det borde DU också göra! Allas små/stora steg i riktning mot en ny miljömässigt hållbar livsstil spelar roll!

Du har två alternativ:

Hela  artikeln  finner du här nedan:

 Jo,visst går världen att rädda!

Klimatförändringen – en moralfråga

onsdag, april 18th, 2007

USA och Europa satsar allt vad tygen håller på biobränsle – för vi måste ju få köra bil! Ja, världens oljeproduktion kan ju ha nått sin topp och nu, eller 2010, vänder kurvan nedåt. Biobränsle av olika slag är svaret på två problem: 1) oljan blir dyrare och 2) vi måste minska på koldioxidutsläppen.

Så enkelt är det dock inte!

Vill du läsa hela artikeln så finner du den här nedan:

Klimatförändringen är en moralfråga- insändare